teryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.
W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.
Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.
Zmierzasz do pomieszczenia w którym są
Kiedy w pracy młyn, szef nie ma dobrego humoru, komputery nie pracują jak powinny ponieważ informatyk stwierdził poważną awarię, myślisz: "Co teraz robić. Praca nie wchodzi w grę, wyjść też nigdzie nie wyjdziesz, godziny pracy się nie skończyły. Wypadałoby napić się czegoś. Masz w firmie dystrybutor wody, ale ile można pić samą wodę. Nagle olśniło. Kawa. To jest to, czego mi teraz potrzeba. Zmierzasz do pomieszczenia, w którym są zainstalowane 3 duże ekspresy do kawy, ale jak się nagle okazuje nie działają. Z tego wszystkiego idziesz do biura szefa i meldujesz mu o całej sprawie. Szef nie wiele myśląc mówi: "Dziś to ja zapraszam na kawę. Kawa włoska może być?" Ty oczywiście zdziwiony, bo raczej spodziewasz się, że szef będzie poirytowany zgłoszeniem wydawałoby się błahego problemu ponieważ ma w tej chwili na swojej głowie awarię systemu, a tu miła niespodzianka. Sam dyrektor zaprasza Cię na kawę. Jeszcze na dodatek dodaje z uśmiechem na twarzy: "Drogi Panie. Już zgłosiłem awarię ekspresów. Zaraz przyjedzie serwis i postara się jak najszybciej tę usterkę usunąć." Cóż może być lepszego? Szef stawia kawę, ekspresy naprawione, a jeszcze kiedy zapytasz o naprawę komputerów powie: "Dziś możemy mieć duże problemy z systemem, ale jutro trzeba będzie nadrobić zaległości." Ten jutrzejszy dzień tak bardzo Cię nie przeraża. Żyjesz wtedy chwilą, nie martwiąc się o nic. Kawa nerwy uspokoiła, chociaż nie był to preferowany przez Ciebie gatunek tego napoju, ale najważniejsze, że miałeś względny spokój. Szef się nie czepiał, ty w pracy jak nigdy odpocząłeś, wszystko przebiegło spokojnie. Gdyby tak się zastanowić, można by powiedzieć: Tak może wyglądać cały dzień pracy.
Dobry początek dnia
Od tego jak się zacznie dzień, zależy cały jego przebieg. Wiele osób nie wyobraża sobie poranku, bez porannej kawy. Najważniejsze by kawa ta była wyjątkowa, pełna aromatu i smaku. Wcale po taką kawę nie trzeba biec do kawiarni, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni ekspres do kawy i robić ją codziennie rano w swojej kuchni.
Jaki ekspres wybrać?
Na rynku jest wiele rodzajów ekspresów do kawy, może się więc pojawić problem przy zakupie, jeśli nie wie się, który z nich spełni nasze oczekiwania. Przede wszystkim do wyboru są tradycyjne ekspresy do kawy albo ekspresy ciśnieniowe. Te drugie to produkty z wyższej półki.
Ekspres ciśnieniowy ma wiele zalet ale najważniejsza to taka, że można w nim przyrządzić naprawdę przepyszną kawę. Można w nim przyrządzić nie tylko tradycyjną kawę, ale też wiele jej różnych form. Wiele osób decyduje się na taki ekspres ze względu na możliwość przygotowania w nim Latte, Capuccino, espresso.
Kawa włoska jest jedyna i niepowtarzalna w smaku, przygotowana w takim ekspresie ciśnieniowym, będzie jeszcze lepiej smakować. W tego typu ekspresie, można dodatkowo spieniać mleko, dzięki czemu kawę można podać w wyjątkowy sposób.
Miłośnicy kawy
Miłośników kawy nie brakuje, ludzie uwielbiają ten gorący, czarny napój. Dodaje on energii, pobudza, energetyzuje. Dzięki kawie można z zapałem zacząć nowy dzień i spędzić go bardzo intensywnie. Nie ma żadnych ograniczeń w spożywaniu kawy, można pić nawet kilka filiżanek kawy dziennie. Kawa ma też wiele właściwości zdrowotnych.
Drugim bardzo popularnym rodzajem kawy który
Wiele osób zastanawia się jak w domu przygotować doskonałą kawę. W ostatnich latach mówimy o kolejnej kawowej fali w naszym kraju jak i na świecie. Kawa to już nie tylko napój który ma dostarczyć kofeinę, ale również dla wielu osób odskocznia od codziennego biegu, a nawet rytuał. Coraz więcej osób nie tylko szuka nowych smaków, ale również eksperymentuje ze smakami, sposobem palenia, grubością mielenia czy rejonem pochodzenia.
Za kolebkę europejskiej kawy uważa się Włochy. Typowa kawa włoska ma głęboki smak i aromat. Bez względu na rodzaj, będzie przygotowana na bazie klasycznego mocnego espresso. Dzięki temu, że coraz bardziej popularne stają się ekspresy do kawy, każdy we własnym domu może cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem we własnym domu. Praktycznie każdy z ekspresów pozwala na przygotowanie najbardziej popularnych typów kawy, które zostaną poniżej opisane.
Najpopularniejszą kawą we Włoszech jest klasyczne espresso. Przygotowane ze świeżo zmielonych ziaren, posiada wyjątkowo intensywny smak i aromat. Wbrew pozorom często nie posiada dużo kofeiny, ale intensywny zapach pobudza nas do działania. Ważne żeby do przygotowania kawy używać świeżych ziaren, ponieważ takie mają najwięcej aromatu. Drugim bardzo popularnym rodzajem kawy, który Włosi najczęściej piją do południa jest cappuccino. Aby je wykonać należy espresso zalać ciepłym, wcześniej spienionym mlekiem. Innym typem jest latte macchiato w którym poza spienionym mlekiem dodajemy jeszcze zwykłe mleko tworząc charakterystyczne trzy warstwy.
Mleko do kawy powinno mieć wysoką
Lubisz rozpocząć dzień od filiżanki mocnego espresso? A może wolisz mleczne cappucino? Deserowe latte machiatto na tarasie to twój sposób na cudowne popołudnie? Nic prostszego! I ty możesz poczuć się jak we włoskiej kawiarni.
Kawa włoska jest uznawana przez smakoszy za jedną z lepszych. To właśnie włosi wymyślili kawę ze spienionym mlekiem. W ten sposób umilają sobie sjestę.
Popularne ekspresy do kawy pomogą nam w wyczarowaniu tego napoju. Nie jest to trudne, pod warunkiem, że będziemy dbać o jakość produktów użytych do sporządzenia cappucino.
Mleko do kawy powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu, ponieważ takie mleko lepiej się spienia. Odtłuszczone mleko oraz mleka roślinne również da się spienić, ale ta pianka będzie lżejsza i szybciej opadnie. Mleko, które chcemy spienić musi być odpowiednio schłodzone. Wlewamy je do metalowego dzbanuszka do spieniania i umieszczamy pod specjalną dyszą, z której wydobywa się gorąca para. Prawie wszystkie ciśnieniowe ekspresy do kawy posiadają taką dyszę. Poziom mleka w dzbanuszku nie powinien przekraczać 1/3 wysokości naczynia, ponieważ podczas spieniania mleko podwoi swą objętość. Czas spieniania mleka za pomocą dyszy w ekspresie to ok. 25 sec.
Jeśli nasz ekspres nie posiada takiej dyszy, należy lekko podgrzać mleko w garnuszku i spienić go za pomocą miksera lub specjalnej miotełki do spieniania mleka. Można to też zrobić w całkiem awangardowy sposób - wlewamy ciepłe mleko do słoika, zakręcamy i potrząsamy jak shakerem do czasu, aż uzyskamy delikatną mleczną piankę.
Teraz wystarczy do kubka dodać espresso i pyszna kawa włoska gotowa.